Falusi „városnézés” kirándulóknak 3 nap 2 éj

1 nap.

Érkezés 2 órától vendégházunkba. Egy frissítő után érdemes a Mátra egyik legszebb várát meglátogatni a faluban.

A siroki vár a vendégháztól kb 40 perces gyalog/ vagy 5 perces autóútra található. Ha autóval érkeztek, akkor a parkolótól még egy 20 perces séta vár rátok, ami a dombon található várba vezet. Érdemes 2-3 órát szánni a kirándulásra, hiszen a vár zeg-zugos járatai, a kiállítás, és a várudvaron található programok miatt könnyen elrepül az idő. A várból elénk táruló mátrai látvány pedig igazán magával ragadó. Érdemes kicsit leülni, és elmélyülni az előttünk lévő gyönyörű tájba.

Ne feledjétek a vár mellett lévő " törk asztalt" is meglátogatni, gyönyörű kilátásával a Bükkre.

A vár története gazdag és izgalmas, és szorosan kapcsolódik a magyar történelemhez és a térség eseményeihez.

Az Első Vár Építése

A Siroki Vár története a 13. század közepére nyúlik vissza, amikor is egy kővárat emeltek a területen. A vár feladata az volt, hogy ellenőrzi és védelmezze a környékbeli útvonalakat, valamint az itt húzódó vármegyék határait. Az eredeti várkastély gótikus stílusban épült, és egy idő után bővítették és erősítették.

A Török Hódítás és A Vár Ellenszegülése

A 16. században, a török hódítás idején, a Siroki Vár fontos szerepet játszott a térség történelmében. 1552-ben a törökök ostrom alá vették a várat. A várban tartózkodó védők, akik magyar és horvát katona voltak, hősiesen védték a várat a török erőkkel szemben. Bár a törökök végső soron bevettek, a várnak köszönhetően a török hódítás előtti utolsó erőd volt, és hosszú ideig tartó ellenállásuk hősiességükről tanúskodik.

A Vár Újjáépítése

A török hódítás után a vár romokban hevert, de a 18. században újjáépítették. Ekkor készült el az ismert mai alakja, amely gótikus és barokk stílusú elemeket ötvöz. A vár az újjáépítés után katonai célokat szolgált, majd később katonai tábor lett, de katonai funkcióját 1870-ben megszüntették.

A Vár Ma

A Siroki Vár ma már múzeumként működik, és látogatókat vonz a környékről és az ország más részeiből. A várban kiállítások találhatók a történelmi eseményekről, és a látogatók gyönyörködhetnek a lenyűgöző kilátásban, amely a vár tetejéről nyílik a környező tájra.

A Siroki Vár története az ellenállás, a hőség és a történelmi jelentőség szimbóluma marad. A vár a múlt idők emlékét őrzi meg és lehetővé teszi a látogatók számára, hogy visszautazzanak az időben és felfedezzék a térség gazdag történelmét és kultúráját.

2 nap.

A teraszon eltöltött reggeli után egy egész napos könnyed sétát ajánlunk a faluban.

Sirok falu egyik legkiemelkedőbb történelmi és kulturális kincse a Siroki Templom, amely a falu központjában állva büszkén emeli magasba tornyát és árasztja sugárzó jelenlétét a környező vidéken. Ennek a lenyűgöző templomnak a története gazdag és izgalmas, és az alábbiakban felfedezzük annak múltját és jelentőségét.

A Templom Építésének Kezdeti Szakaszai

A Siroki Templom építése a középkorban, a 13. században kezdődött. Az eredeti épületet román stílusban építették, de az évszázadok során több átépítésen és kibővítésen ment keresztül. A templom falai mesélnek a múltról, és gazdag részleteket őriznek az építészeti fejlődés során.

Gótikus és Barokk Stílusban

Az első jelentős átépítés a 14. században történt, amikor a templomot gótikus stílusban bővítették ki. Ez a korszak hozta magával a késő gótikus részleteket, például a hatalmas hálózatos boltíveket és a gyönyörű oltárképet, amely a templom belsejét díszíti.

Később, a 18. században, a templomot barokk stílusban alakították át. A barokk stílus jellegzetes elemeként megjelentek a gazdag díszítések, a korokhoz képest pompásabb oltárképek és szobrok.

Az Oltárkép Mesterműve

Az egyik legkiemelkedőbb részlet a templom belső terében az oltárkép. Ez a gyönyörű műalkotás a 18. században készült, és egyike azon barokk oltárképeknek, amelyek a templomot gazdagítják. Az oltárkép központjában Jézus Krisztus keresztrefeszítésének jelenete látható, körülötte pedig számos szent és angyal figurája.

A Templom Helyi Közösség Számára

A Siroki Templom nem csak építészeti remekmű, hanem fontos szerepet tölt be a helyi közösség életében is. Itt rendezik meg az egyházi szertartásokat, esküvőket és más ünnepségeket. A templom hozzájárul a falu kulturális és vallási örökségéhez, és az itt élők számára is lelki otthont nyújt.

Ma a Siroki Templom látogatók számára is nyitva áll, és lehetőséget kínál arra, hogy mélyebben megismerjék a falu történelmét és építészeti gazdagságát. A templom minden látogató számára egy szeletet kínál a múltból, amely összekapcsolja a régit a jelen idővel, és emlékeztet bennünket az időtlenség és a történelem fontosságára.

A Temlom lépcsőjén lesétálva kb 5 perces gyaloglás után megnézhetjük következő állomásunkata siroki "Népművészeti Kincsek Kincstárát"

Az itt található Siroki Tájház az egyik olyan hely, amely mélyen beleágyazódik a falu hagyományaiba és kulturális örökségébe. 

A Tájház Mint Kulturális Örökség

A Siroki Tájház az egyik legkiemelkedőbb kulturális intézmény a faluban, és jelentős szerepet játszik a helyi kulturális örökség megőrzésében és bemutatásában. Az épület maga is kulturális értéket hordoz, hiszen a 19. századi paraszti építészeti stílust képviseli. A Tájház  az itt folyó tevékenységek révén összegyűjtötték és megőrizték a múltból származó értékes tárgyakat és dokumentumokat.

Népművészeti Kincsek Megőrzése

Az egyik kiemelkedő jellemzője a Siroki Tájháznak az a képessége, hogy a látogatókat egy utazásra kalauzolja vissza az időben a falu és a környék hagyományos életmódjába. Az itt található kiállítások, népművészeti tárgyak és berendezések bemutatják a régi idők mindennapi életét, az öltözködést, a lakberendezést, az élelmiszerkészítést és a kézművességet.

A Népművészet Hordozói

 A Tájház szerepet játszik abban is, hogy az emberek megismerjék és megbecsüljék a hagyományos magyar kultúrát és művészetet.

A Siroki Tájház tehát nem csupán egy múzeum, hanem egy élő kulturális központ, amely mélyen kapcsolódik a helyi közösséghez és a magyar kulturális örökséghez. Itt a múlt és a jelen találkozik, és a látogatók egy utazásra indulhatnak a múltba, miközben felfedezik a hagyományos magyar népművészet gazdagságát és szépségét.

Késő délutánra pedig egy kis sziesztát ajánlunk a vendégházunk kertjében.

Itt az idő hallgatni a madarak csicsergését, a szarvasok bőgését, a tűz ropogását, vagy minden olyan dolgot, ami a város zajától a hétköznapokon soha nem hallhat az ember!

3 nap.

Hazafelé úton ajánljuk a kisnánai vár meglátogatását. Ez a vár vendégházunktól 15 percre található. Itt nem kell sétálni, hiszen a vár az út szélén található. Könnyed sétával 1 óra alatt megtekinthető.

Tökéletes levezetése a hétvégének.

Ha Budapest felé veszitek a hazafelé utat, akkor ajánljuk, hogy Gyöngyös irányából közelítsd meg az autópályát. 

Itt a BoriMami nevezetű étteremben egy nagyon finom ebéd vár rátok! Érdemes megkóstolni!